Pszichokinéziológia
 
(
Kinéziológia=diagnosztika és terápia az izomtesztelés segítségével)

Már több mint 5OO évvel ezelőtt felhasználták az izomtesztelés módszerét a maja indiánok az ivó és a nem ivóvíz megkülönböztetésére. Az izomteszt lényege a következő: a megfeszített, egészséges izomnak szilárd a tónusa. Ha káros, az izmot irritáló, stresszt kiváltó tényező befolyása alá, vagy velük érintkezésbe kerül (allergének, mérgező anyagok, lelki ellentmondások stb.) az izomtónus ellazul. Semleges ingerre nem reagál az izom. Ezzel a módszerrel egy gyakorlott tesztelő a gyógyszer hatásosságát, az adagolás mennyiségét, lelki állapotot képes vizsgálni, sőt még hazugságdetektorként is lehet alkalmazni. Előfeltétele a vizsgálandó személy nyitott állapota, melyet szintén le lehet tesztelni, és a terapeuta nagy gyakorlati jártassága, és szintén nyitott, nem blokkolt állapota.

A kineziológiának számtalan alfaja, ága van (one brain, edu-k, touch for health, stb.). A legkomplikáltabb, legátfogóbb, és talán a legsikeresebb a pszichokinéziológia. A metódus  1992-93 óta létezik, és kifejlesztése Luise Williams és Dr Klinghardt Amerikában élő természetgyógyász és orvos nevéhez fűződik. Az alapgondolata az, hogy az izmok lelki ingerekre, képekre, mondatokra, kifejezésekre, képekre reagálnak, és mint egy hazugságvizsgáló, hatnak, az-az stresszre ellazulnak, esetenként túlfeszülnek. A feltett kérdéseink, a tesztanyagok megváltoztathatják az izomtónust, amit mi kiértékelünk és felhasználjuk a gyógyításban.  

A Pszichokinéziológia elmélete a következő: a legtöbb krónikus, és gyakori esetekben az akut betegségeknek lelki oki háttere van, melyet ungelöste seelische konflikt (U.S. K).=megoldatlan lelki konfliktus (M. L. K.)- nak hívunk. Ezek a konfliktusok a közelmúltba de a késői múltba is gyökerezhetnek. Ezek a konfliktusok, tudatalatti, sokszor elfelejtett, emlékek, traumák, el vannak raktározva az agyban, és mint egy heg nyugszanak az agy különböző területén. Mivel az agyunk-szervezetünk irányító központja, így könnyen elképzelhető, hogy egy ilyen "káros gondolat, emlék" más néven MLK azon a területen, ahol helyileg nyugszik, stresszt, vérkeringési zavarokat okozhat. Amennyiben ez a terület egyben egy szerv, pl. a máj irányító központja, így máj funkciós zavarokhoz vezethet, melyek csak az M. L. K. feloldása útján gyógyíthatók. Amennyiben az izomteszt segítségével a fenti példaként nevezett összefüggést meg tudjuk állapítani, a konfliktus felidézésével, és annak semlegesítésével egy azonnali gyógyító folyamat beindítását eredményezzük.

Egy példa: betegünknek évek óta tartó vállfájdalmai vannak, melyek hagyományos fizioterápiás, injekciós, gyógyszeres kezelés ellenére lényegesen nem enyhültek. A PK. tesztelés eredményeként egy gyerekkori eredetű MLK tűnik fel, mint ok, melyben a betegünk a kisebbik testvére miatt szüleitől kevesebb szeretetet kapott. Ez az állapot számára mély konfliktushoz vezetett, melyet sosem tudott tudatosan feldolgozni. Az ezt követő kezelés folyamán betegünk újra átéli a konfliktus időszakát, mely érzelmileg egy rövid időre igen kellemetlen, megrázó is lehet. Az átélt élmény egy sajátos technikával semlegesítve lesz és nem hat már megrázóan a betegünkre. A kezelés után azonnal, vagy rövid időn belül megszűnnek a vállpanaszok.

Egy kezelés általában 1-1,5 óráig tart.  

Javallatai: mindazon krónikus betegségek, panaszok, fájdalmak melyek hagyományos módszerekkel diagnosztizálva és kezelve nem váltak tünetmentessé.
Ellenjavallatai: sizofrénia, és más pszichózisok.

Dr. Sarkadi Ádám